השאלה הבאה קיבלתי מלוחם ביחידה מובחרת אשר עבר אצלי הכשרה מנטלית.. לכן ייתכן ולא תבינו את חלק מהמושגים בתשובה שנתתי לו. תהנו!
השאלות הגיע כתוצאה מהרצאת קהילה שהעברתי בנושא התמודדות עם שחיקה בשירות הצבאי ושמירה על מוטיבציה אחרי קבלת שיבוץ. ההרצאה זמינה לכל מי שיש לי מנוי של גישה מלאה לכל התכנים שלי.
השאלות:
איך אני יודע שאני לא מגזים עם המטרות שלי ואז בעצם חווה סוג של אכזבה עצמית וכמובן שאיתה תגיע ירידת מוטבציה.
בתור אחד שיש לו הרבה מטרות ולא יורדת לו המוטבציה בשירות אלא להפך, איפה שמים את הגבול של המטרות בגדר הגיוניות
בנוסף מתי בשירות אם בכלל יש אופציה לפרגן לעצמנו על מטרות שהצבנו לעצמנו ועמדנו בהם?
אני חושב שעמדתי בכמה מטרות שהצבתי לעצמי אבל לא מצאתי את עצמי נהנה מעצם ההישג אלא ישר מחפש את המטרה הבאה
מאמין שבסוף אולי יגמר לי הכוח כי אין תגמול
1 - חשוב לשמור על מודעות עצמית גבוהה. שים לב מה אתה מרגיש, מה אתה חווה. החיים הם רכבת הרים.. הם מסע מתמשך.. יהיו לך תקופות שתגדיר יותר מטרות, ותקופות שפחות. הכל מסתכם במודל שלמדנו - מודל OTOTE. כל מה שאנחנו עושים זה בהתאם לכוונה חיובית גבוהה יותר. כל עוד אנחנו מודעים לעצמנו, כל עוד יש לנו אינטלגנציה רגשית ואנחנו יודעים להגיב ולהתייחס לרגשות שעולות, נוכל לדבר עם עצמנו (מה שלמדנו על השיחה עם החלק בפרק חוסן מתקדם), ולקבל החלטה רלוונטית. אסכם את זה ואגיד, מטרות הם כלי. אם זה מרגיש לך מוגזם, תוריד קצת. אם זה עובד לך, תמשיך. לגבי הכזבה - אין צורך להתאכזב.. אכזבה היא תוצאה של ציפיות. תיאום ציפיות, אמפתיה ואהבה עצמית ישמור עליך. תזכור שהחיים הם מסע.. לא הכל חייב לקרות עכשיו. המטרות הן לא המטרות. המטרות הן כלי ודרך לחיות את החיים שלנו בצורה פרואקטיבית. בנוסף, אם אתה זוכר מהקורס - כל עוד אתה פועל לפי "עיקרון האולי". אי אפשר לדעת אם משהו באמת טוב או לא טוב.. יש מצב שהכישלון של מטרה אחת תביא הצלחה מטורפת אחרת..
2 - מה שעובד זה מה שהגיוני.. אין כזה דבר יותר מדי כל עוד זה עובד לך. שוב, מודעות עצמית. מודל OTOTE.
3 - הפרגון, ההנאה, תחושת ההצלחה צריכה להגיע מעצם ההתקדמות. יהיו לך המון מטרות שכשתשיג אותם לא תרגיש משהו מטורף. הכי חשוב שהאופן שאתה משיג ומגדיר את המטרות שלך יהיו בצורה שתאפשר לך ליהנות מהדרך. חוץ מזה, חלק ממודעות עצמית, זה היכולת לקחת הפסקות. תפנק את עצמך. אם השגת משהו משמעותי, תפנק את עצמך בטיול. תזמין את המשפחה לחגיגה. תארגן מפגש צוות לכבוד ההצלחה שלך. קח לדוגמא בר מצווה. מדובר בחגיגה מטורפת.. אבל תכלס על מה? הוא לא עשה כלום. הוא לא מת והגיע לגיל 13.. אתה צריך לאגרן את החגיגות של עצמך, כל עוד אתה מרגיש שזה מה שהכי נכון לך.
4 - זה בסדר גמור לחפש מטרה הבאה.. תכלס, כל המטרות הן מטרות קטנות יותר של מטרה גדולה יותר.. התקדמות וחיים. אולי פספסת את החלק הזה בקורס בגלל הגיוס, אבל מאחורי כל התנהגות, מטרה, פעולה, החלטה יש צורך פסיכולוגי. הצרכים הבסיסיים של בני האדם הם אהבה, ביטחון, ייחודיות, התפתחות, תרומה, גיוון/חדשנות. עצם זה שאתה מתקדם, אתה מספק לעצמך צורך משמעותי.
5 - חשוב שתהיה מודע לעצמך.. אם אתה מרגיש שאתה צריך הפסקה, קח הפסקה. אתה מכיר את עצמך בצורה הטובה ביותר. כוח מגיע לא רק מהפסקות.. כוח מגיע מתשוקה.. מהתלהבות... אם אתה מגדיר לך מטרות שלא מעניינות אותך, לא יהיה לך כוח. אם המטרות, אם ההתקדמות, מעוררת אצלך תשוקה.. אם היא מגשימה צרכים.. כנראה שיהיה לך אנרגיה.
ואם המטרות לוקחות ממך משאבים וכוח, שווה לבדוק מה קורה שם.. אולי יש משהו לא מודע שמשפיע עליך בצורה שלילית.